Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Copa, SCC

C. Josep M. de Sagarra, 5
Salt - Gironès
Telèfon: 646415093
Fax:
info@lacopa.cc
www.lacopa.cc
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Les mines de les Gavarres


Descripció breu:

Descobrirem la mineria a les Gavarres a partir dels vestigis patrimonials encara existents i els processos geològics que han donat lloc a roques i minerals. Les experiències que es duran a terme a cada parada, com la recerca de mineral a les escombreres o la il·luminació de la mina a partir de llums de carbur, ens portaran a conèixer l'ús dels minerals i les tècniques d'extracció o el gènere de vida dels miners. Al final de la sortida es reflexionarà sobre l'ús dels recursos naturals com a matèria primera i sobre el concepte de sostenibilitat.


Lloc o equipament:

Pedrera Morena de Mont-ras.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4-5 h


Preu/alumne original:

9.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Diferenciar entre els conceptes de roca i de mineral; 2. Comprendre la gènesi de les principals roques i minerals de l'escorça terrestre i en concret de les Gavarres; 3. Conèixer l'activitat minera a les Gavarres, les tècniques d'explotació, el tractament i ús dels minerals explotats a la zona, així com la història de les mines i el gènere de vida dels miners.


Descripció de l'activitat:

Activitat que s'inicia a la pedrera Morena, on a través d'un recorregut circular s'aniran descobrint els vestigis de les antigues mines de Mont-ras (Palafrugell): boques d'entrada, pous de ventilació, escombreres, etc. Es faran parades en les quals les activitats experimentals acompanyaran les explicacions. Per exemple, a la boca de la mina es mostrarà com els miners podien il·luminar la mina amb llums de carbur, i a les escombreres es buscarà el mineral que s'havia explotat i se n'identificaran les característiques. L'activitat acabarà a la pedrera Morena, on es reflexionarà sobre l'ús dels recursos naturals i la sostenibilitat.


Materials utilitzats:

Mapes geològics, lupes i llum de carbur.


Mecanismes d'avaluació:

Es proporcionarà al mestre/a o professor/a un guió dels coneixements i conceptes que els alumnes hauran adquirit al final de la sortida i que es poden treballar posteriorment a l'aula. Es demanarà al mestre/a o professor/a una avaluació de l'activitat realitzada.


Observacions:

Calçat i roba adequats, gorra i aigua; bosseta per guardar les mostres recollides.