Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu de la Mediterrània - Ajuntament de Torroella de Montgrí

C/ d'Ullà, 31
Torroella de Montgrí - Baix Empordà
Telèfon: 972755180
Fax: -
educacio@museudelamediterrania.cat
www.museudelamediterrania.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

El paisatge de l'Empordà


Descripció breu:

Des del cim del Montgrí s'albiren els tres paisatges del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Gaudirem d'una visió excepcional del Baix Empordà. Analitzarem l'evolució del paisatge considerant les transformacions que ha patit i el grau d'aquests impactes. Valorarem la diversitat paisatgística i la importància de la conservació d'un indret únic a Catalunya. Prendrem consciència de la responsabilitat que tenim del nostre entorn. Coneixerem l'estreta relació entre el paisatge natural i la societat.


Lloc o equipament:

Roca Maura (cim de 225 m al massís del Montgrí) o castell del Montgrí (cim de 303 m).


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4 h i 30 min


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Afavorir la valoració, el respecte i la conservació del patrimoni natural i cultural; 2. Visualitzar l'àmbit del Parc Natural (les illes Medes, la façana litoral amb els aiguamolls i el riu Ter i el massís del Montgrí) i conèixer-ne la protecció; 3. Treballar l'evolució del paisatge empordanès del Baix Ter; 4. Valorar la importància de mantenir un bon equilibri entre el medi natural i la societat.


Descripció de l'activitat:

Es proposen dos itineraris paisatgístics: roca Maura o bé el castell. S'introdueix l'àmbit del Parc Natural i es presenten els tres ambients que el formen i la seva singularitat. S'inicia l'itinerari per un sender del Montgrí en direcció a un dels cims. De camí s'expliquen la vegetació, les adaptacions al clima mediterrani, l'aprofitament històric dels recursos de la muntanya, les construccions de pedra seca i els efectes dels incendis en espais naturals. Al cim s'explica la formació de la plana empordanesa, el Baix Ter i el massís, i s'analitza l'evolució del paisatge, a partir de les unitats paisatgístiques que el formen, tant naturals com culturals, amb l'ajuda d'un suport gràfic. S'obrirà un espai participatiu de les sensacions personals davant de la panoràmica del territori i dels beneficis de la conservació de la natura per a la societat. Es farà una interpretació de com pot evolucionar aquest paisatge i de com ens agradaria que evolucionés. Es pot fer el cim fins a la torre Moratxa.


Materials utilitzats:

Plànol guia del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; fotografies de l'entorn des de principis de segle fins a l'arribada del turisme per copsar-ne la transformació, i dossier de treball per fer anotacions in situ o per treballar posteriorment.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació contínua durant l'activitat. Posada en comú com a cloenda de l'activitat i reflexió sobre la necessitat de protegir els espais naturals.


Observacions:

Cal portar calçat còmode per caminar (el sender és pedregós i hi ha un desnivell de 225-300 m), aigua i esmorzar. Els continguts de la visita estan adaptats a cada nivell educatiu segons el currículum escolar. Al cim, el grup s'ha de situar sempre darrere del guia com a mesura de seguretat.