Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci de les Gavarres

Finca Camps i Armet, s/n
Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà
Telèfon: 972643695
Fax: 972630877
mpiferrer@gavarres.cat
www.gavarres.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Les rieres de les Gavarres


Descripció breu:

Descobrirem la gran riquesa natural que amaguen les rieres i els torrents de les Gavarres participant en una sessió de mostreig científic de fauna aquàtica. Tindrem l'oportunitat d'observar i manipular diverses espècies de fauna, difícilment observables, sense ocasionar-los cap mal. També identificarem les principals espècies de flora aquàtica o de ribera, i incidirem en el seu paper en l'ecosistema. Finalment, tractarem d'una manera pràctica aspectes relacionats amb el funcionament de l'ecosistema fluvial, com ara l'impacte de les activitats humanes en aquests hàbitats.


Lloc o equipament:

Preferentment es durà a terme en els trams més idonis del riu Daró per observar un ecosistema fluvial ben desenvolupat a les Gavarres. No obstant això, és una activitat fàcilment adaptable a l'entorn dels centres educatius.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

3 h i 30 min


Preu/alumne original:

8 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer l'ecosistema fluvial mediterrani: fauna, vegetació i funcionament; 2. Descobrir la gran riquesa natural que amaguen aquests petits cursos fluvials a través del contacte directe amb el medi i les espècies animals i vegetals; 3. Posar en relleu el valor i la funció dels rius com a concentradors de biodiversitat.


Descripció de l'activitat:

9.30-10.00 h: arribada al tram fluvial seleccionat, presentació i organització dels grups. 10.00-11.00 h: taller de fauna vertebrada. 11.00-11.15 h: esmorzar i descans. 11.15-12.30 h: pesca amb salabrets, classificació i identificació de fauna invertebrada. 12.30-13.00 h: recollida del material, posada en comú de resultats i valoració.


Materials utilitzats:

Imatges plastificades dels elements que interpretarem, galledes i bidons, salabrets, safates de plàstic i plaques de Petri de plàstic.


Mecanismes d'avaluació:

S'utilitzarà el model d'enquesta de docents que ofereix la Diputació de Girona. Després de l'activitat es repartiran les enquestes als docents i es recolliran un cop emplenades.


Observacions:

Gran part de l'activitat es fa a l'aire lliure i, per tant, es pot suspendre o modificar depenent de les condicions meteorològiques. Es faciliten orientacions per treballar prèviament i posteriorment a l'aula. L'activitat es pot adaptar a mitja jornada. El Consorci de les Gavarres disposa d'un centre de documentació al massís per facilitar qualsevol informació que necessitin els docents.