Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Tosca Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

c/ Teuleria 13
Olot - Garrotxa
Telèfon: 972270086
Fax: 972270455
octavi@tosca.cat
www.tosca.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

El vulcanisme a la Garrotxa


Descripció breu:

Aplicar la metodologia del treball de camp a l'estudi d'un aflorament geològic: la gredera del volcà Croscat, de la Pomareda o d'altres volcans del Parc Natural. Continguts principals: Interpretació de mapes (situació i orientació). Representació d'un aflorament geològic. Classificació de roques volcàniques. Formulació d'hipòtesis sobre l'erupció del volcà en estudi i fases eruptives. Impactes i mecanismes de conservació i funció del Parc Natural.


Lloc o equipament:

Volcà del Croscat i volcà de la Pomareda.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: Si

Durada:

4 h


Preu/alumne original:

9.75 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7.25 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Aplicar la metodologia del treball de camp a l'estudi d'un aflorament volcànic; 2. Interpretar el procés de formació d'un volcà, les parts i els materials generats; 3. Reconèixer les accions humanes que afecten el medi (impactes i mecanismes de conservació).


Descripció de l'activitat:

L'activitat se centra en l'estudi d'un aflorament geològic d'origen volcànic, p. ex. la gredera del volcà Croscat o de la Pomareda. S'inicia al pla de Massandell, on es treballa la identificació de diferents elements del relleu. Se segueix l'itinerari 1 fins a la Pomareda o fins a enllaçar amb l'itinerari 15, que condueix a les grederes del volcà Croscat. Durant aquest trajecte es treballen els diferents impactes ambientals que ha patit la zona al llarg del temps i les mesures compensatòries que s'hi han desenvolupat. Continguts que es treballen: Interpretació de mapes: situació i orientació de diferents elements del relleu (volcans i serralades) al pla de Massandell; classificació de roques volcàniques; representació d'un aflorament geològic a través d'un esquema; formulació d'hipòtesis sobre l'activitat eruptiva del volcà en estudi; impactes i mecanismes de conservació; funció del Parc Natural.


Materials utilitzats:

Es fan arribar al centre educatiu contractant uns dossiers de treball previ i de treball posterior per als alumnes, juntament amb les orientacions pedagògiques per al docent. Durant la sortida de camp s'utilitza el material següent: dossier de camp, mapes geològics, brúixoles, full amb una ampliació del mapa topogràfic de la zona d'estudi i claus dicotòmiques de classificació de roques.


Mecanismes d'avaluació:

Bàsicament, s'utilitzen quatre procediments: 1. Contacte, per mitjà de telèfon i de correu electrònic, amb els centres educatius per aclarir possibles dubtes que puguin sorgir de la sortida de camp, del treball previ i del treball posterior; 2. Avaluació amb els docents mitjançant un qüestionari amb preguntes clau; 3. Anàlisi dels treballs previs abans de començar la sortida de camp i anàlisi dels treballs posteriors que les escoles ens fan arribar; 4. Exercici per extreure conclusions de l'activitat.


Observacions:

1. S'enviarà a tots els centres una proposta de treball previ i de treball posterior per treballar a l'aula; 2. Per a cada grup de 20 alumnes hi hauria d'haver un docent; 3. S'aconsella haver realitzat el treball previ. Aquesta activitat es pot desenvolupar en els principals volcans del Parc Natural; 4. Temporització: 10.00-10.30 h: Recepció del grup, presentació i inici de l'activitat. 10.30-13.45 h: Itinerari i activitats d'interpretació entorn del volcà en estudi. 13.45-14.00 h: Retorn a l'aparcament.