Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Aula de Natura El Meandre

Pladevall 15bis, Can Busquetics / Bústia 67
Cellera de Ter, la - Selva
Telèfon: 621268944
Fax:

https://www.elmeandre.cat/
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

El fascinant món dels ocells


Descripció breu:

Activitat per apropar els alumnes al fascinant univers dels ocells. La desenvoluparem a l'entorn natural de l'Aula de Natura El Meandre, on farem un tastet d'activitats per aprendre a identificar els ocells i conèixer algunes curiositats i secrets de la seva vida: com sobreviuen, què mengen, com es relacionen, quines són les principals amenaces, etc. Les activitats són molt variades: observació amb prismàtics, construcció i estudi de caixes niu, descoberta dels cants dels ocells mitjançant els reclams, «dissecció» de nius, etc.


Lloc o equipament:

Aula de Natura El Meandre


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

3 h


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Despertar l'interès general per la conservació de la natura a través del fascinant món dels ocells; 2. Aprendre a valorar el nostre entorn més proper amb la descoberta dels ocells silvestres que viuen a l'Aula de Natura El Meandre (natura de quilòmetre zero); 3. Donar a conèixer la importància de conservar els ecosistemes arreu del planeta per garantir la supervivència de les aus migratòries; 4. Potenciar l'observació i la percepció com a elements que faciliten el coneixement i que generen emocions.


Descripció de l'activitat:

Fem un tastet de les activitats següents, d'entre les quals el professorat n'ha d'escollir 2 o 3 (vegeu l'apartat d'observacions): a) Descoberta dels ocells més comuns mitjançant l'ajuda de prismàtics; b) Descoberta dels cants dels ocells mitjançant els reclams; c) Taller per construir caixes niu amb materials reciclats (palets de segona mà), que els alumnes s'enduran al centre educatiu per poder millorar la biodiversitat del seu entorn; d) Joc de simulació sobre les aus migratòries; e) Descoberta de la fascinant vida dels picots, mitjançant l'observació dels forats que trobarem en l'itinerari. Com poden fer aquells forats amb el bec sense fer-se mal? Per què tenen les plomes de la cua dures? On guarden una llengua tan llarga?; f) Taller per descobrir quins materials utilitzen els ocells als nius. Els alumnes han de «disseccionar» els nius, segregar els materials i classificar-los.


Materials utilitzats:

Prismàtics professionals, fitxes d'identificació d'ocells, guia de camp d'ocells, reclams d'ocells, retalls de cartró per representar els ecosistemes, nius en desús (de les nostres caixes niu), safates, pinzells, pinces, tronc demostratiu amb niu de picot, fustes i eines per a la construcció de les caixes niu.


Mecanismes d'avaluació:

Mitjançant el joc «Mussols i ratolins», els alumnes dels cicles mitjà i superior avaluen què han après durant l'activitat. Els alumnes de 3r i 4t d'ESO i de batxillerat elaboren, de manera oral i col·lectiva, la llista de les espècies que han anat observant. El monitor/a, expert en ornitologia, verifica que la llista es correspongui amb la seva pròpia i que els alumnes no s'hagin oblidat de cap espècie. També es fa arribar un formulari electrònic al professorat per avaluar l'activitat i proposar millores.


Observacions:

La tria d'activitats depèn de l'època de l'any, del nivell educatiu del grup i dels materials disponibles. Us n'informarem en el moment que ens contacteu. L'activitat de descoberta dels ocells amb prismàtics, si es fa de novembre a febrer, té el suport de la menjadora d'ocells. Les activitats de descoberta dels cants i de «dissecció» de nius estan pensades per als cicles mitjà i superior. La del joc de simulació sobre les aus migratòries va destinada a alumnat d'ESO, batxillerat i cicles formatius.