Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Sorellona

c/ Claveria 4
Girona - Gironès
Telèfon: 693728565
Fax: 972183229
info@sorellona.org
www.sorellona.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

L'anguila viatgera


Descripció breu:

Taller en què s'explica un conte protagonitzat per una anguila, un dels peixos que relaciona els ecosistemes marins amb els fluvials. Es descobreix el seu cicle vital i es coneixen altres espècies amb les quals conviu als rius i rieres mediterranis. Els infants tenen l'oportunitat de conèixer els personatges del conte de molt a prop, tant que si volen els poden agafar sempre amb compte i supervisats pels educadors. Quan la narració del viatge de l'anguila acaba, els infants poden observar la fauna utilitzant lupes, salabrets i safates.


Lloc o equipament:

Rius i rieres propers al centre educatiu, o al mateix pati o zona d'esbarjo del centre.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: No

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

3-4 h


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Descobrir la gran riquesa natural dels ambients aquàtics, generalment amagada i molt poc coneguda; 2. Aprendre a conèixer com són els peixos, els amfibis, els grans invertebrats i altres bestioles d'aigua; 3. Analitzar les adaptacions de la fauna vertebrada al medi aquàtic fluvial; 4. Desenvolupar la curiositat, l'interès i el respecte per l'entorn natural; 5. Fomentar el contacte directe de la mainada amb la natura, tot incentivant l'esperit d'investigació.


Descripció de l'activitat:

L'activitat (per a infants de menys de sis anys) consisteix en una sessió tranquil·la durant la qual s'explica un conte protagonitzat per una anguila, un dels peixos que relaciona els ecosistemes marins amb els fluvials. Es descobreix el seu cicle vital i es coneixen altres espècies amb les quals conviu als rius i rieres mediterranis. Els infants tenen l'oportunitat de conèixer els personatges del conte de molt a prop, tant que si volen els poden agafar sempre amb compte i supervisats pels educadors. Quan la narració del viatge de l'anguila acaba, els infants poden observar la fauna utilitzant lupes, salabrets i safates. Als infants també se'ls expliquen les tècniques de captura de fauna utilitzades per pescar els animals vertebrats i invertebrats, innòcues per als animals i totalment segures per als participants de l'activitat. Els educadors són tècnics especialitzats que dominen perfectament les tècniques de mostreig, i són grans coneixedors de la fauna i el medi fluvial.


Materials utilitzats:

La Sorellona aporta el material tècnic necessari: salabres, safates blanques, galledes, lupes, ampolles, làmines d'identificació, fauna viva i la protagonista del conte: l'anguila viatgera.


Mecanismes d'avaluació:

Per avaluar bé l'activitat i els educadors, al final del taller, el professorat assistent ha d'omplir un petit qüestionari amb observacions per millorar el taller i sobre els aspectes en els quals es pot aprofundir. Durant l'activitat el mateix educador valora la receptivitat dels participants per millorar (si els detecta) els punts dèbils del taller.


Observacions:

Activitat adaptada a les necessitats dels infants d'entre dos i sis anys. La realització de l'activitat sol comportar el desplaçament a un riu, riera o torrent, que pot ser proper al centre, tot i que si l'equip educatiu ho sol·licita es pot dur a terme a les instal·lacions del centre educatiu. La durada de l'activitat es pot modificar si l'equip docent ho veu convenient. És una activitat àmpliament diferenciada de l'oferta actual de tallers, en què els participants podran conèixer d'una manera directa la fauna fluvial dels nostres ecosistemes aquàtics.