Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Mediambiental Xatrac

Urb. Font de Sant Llorenç (bústia 39)
Lloret de Mar - Selva
Telèfon: 670293265
Fax:
educacio@lacasadelmar.cat
www.xatrac.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Els investigadors del mar


Descripció breu:

Ens transformem en investigadors! Anirem a l'aigua fent servir l'equip d'immersió lleugera (màscara i tub, aletes i neoprè curt) i aprendrem a utilitzar-lo d'una manera correcta i segura. A l'aigua, tindrem l'oportunitat d'observar directament els organismes marins i el seu hàbitat natural. També coneixerem els organismes que viuen a les roques litorals i estudiarem què suposa viure en un hàbitat tan canviant. A més, treballarem en un laboratori, però a l'aire lliure!


Lloc o equipament:

Casa del Mar (Lloret), un indret on l'alumnat té contacte directe amb la natura i formació pràctica. Els llocs on es duen a terme les activitats disposen d'espais exteriors: terrassa, jardins, platja, bosc i litoral rocós.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: No

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

6 h


Preu/alumne original:

14.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

10.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Aprendre a utilitzar l'equip d'immersió lleugera d'una manera adequada i segura; 2. Reconèixer organismes marins del fons i del supralitoral; 3. Comprendre conceptes tot jugant a la natura; 4. Veure amb uns altres ulls el nostre mar per aprendre a valorar i protegir els ecosistemes marins; 5. Fomentar el treball en equip; 6. Fomentar la participació i el pensament crític; 7. Comprendre les problemàtiques que presenten els ecosistemes marins; 8. Fer propostes de millora o donar solucions als problemes marins actuals.


Descripció de l'activitat:

Es fan tres activitats de manera rotativa en diferents espais per conèixer la realitat present dels nostres ecosistemes marins: 1. Anirem a les roques litorals per estudiar les poblacions d'algues i animals del supralitoral mitjançant algunes de les tècniques bàsiques que utilitzen els científics; 2. Passarem per l'aigua, on aprendrem a fer servir l'equip de busseig lleuger i entendrem quins organismes marins hi viuen; 3. Per acabar, durem a terme diferents activitats manipulatives en un laboratori a l'aire lliure: identificació d'organismes animals i vegetals, experiments químics i interacció entre els principals organismes marins.


Materials utilitzats:

Eines de mesura per a l'activitat de les roques, lupes de mà, safates de plàstic per col·locar-hi les algues, guies submergibles de les espècies marines de la Costa Brava, equip de busseig lleuger (màscara, tub, aletes i neoprè curt), fitxes sobre problemàtiques ambientals i material de laboratori.


Mecanismes d'avaluació:

Una vegada finalitzada l'activitat, la Diputació lliura una enquesta de valoració als professors i Xatrac en lliura una altra als monitors. L'equip educatiu es reuneix per avaluar els resultats de les enquestes pel que fa a l'organització, els continguts, la metodologia i els materials. S'obre una fitxa d'observacions en la qual es recullen els aspectes que cal millorar.


Observacions:

Cal que els alumnes portin calçat adequat per caminar per les roques i la platja, roba còmoda (preferiblement pantalons curts o que puguin arremangar-se), gorra i crema solar. Per anar a l'aigua, és necessari que portin banyador, tovallola i una muda per a després.