Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci de les Gavarres

Finca Camps i Armet, s/n
Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà
Telèfon: 972643695
Fax: 972630877
mpiferrer@gavarres.cat
www.gavarres.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Els ocells de les Gavarres. Sessió d'anellament científic d'aus


Descripció breu:

Assistirem a una sessió d'anellament científic d'ocells a l'entorn de Can Vilallonga. Això ens permetrà observar i conèixer de ben a prop els ocells més comuns del massís de les Gavarres: com són, què fan, en quins ambients es troben i quins sistemes utilitzen els ornitòlegs per estudiar-los. Després farem un itinerari per la sureda, el bosc de ribera i els conreus, per escoltar cants i reclams d'ocells de la zona. Durant l'activitat aprendrem a estudiar els ocells procurant no ocasionar-los estrès innecessari.


Lloc o equipament:

S'aconsella dur-la a terme a la finca de Can Vilallonga, a Cassà de la Selva, on el Consorci té les aules de natura. No obstant això, ens adaptem (sempre que sigui possible) a altres indrets de les Gavarres propers als centres.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

3 h i 30 min


Preu/alumne original:

10 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Donar a conèixer les aus més freqüents al massís de les Gavarres, així com diversos aspectes de la seva biologia i ecologia; 2. Introduir l'alumnat en la metodologia d'estudi científic en l'àmbit de la fauna mitjançant una sessió pràctica d'anellament d'aus.


Descripció de l'activitat:

9.30-9.45 h: benvinguda i presentació de l'equip, l'equipament i l'activitat. 9.45-11.15 h: assistència a la sessió d'anellament d'aus, explicació dels diferents passos que cal fer per a l'estudi científic dels individus capturats, observació i alliberament. 11.15-11.45 h: esmorzar. 11.45-13.00 h: observació del bosc i passejada guiada pels diferents hàbitats presents a l'entorn de la finca (sureda, prats i riera) amb identificació dels cants, explicació de diferents aspectes de la biologia dels ocells i observació de les làmines.


Materials utilitzats:

Dossiers de camp, fustes de suport per als dossiers, imatges plastificades dels ocells més comuns de la zona, materials de museu (ales, cranis i potes), tauleta amb cants dels ocells de la zona i imatges dels ocells més comuns i material d'anellament (xarxes, 10 canyes, tensors, bosses col·lectores, etc.).


Mecanismes d'avaluació:

S'utilitzarà el model d'enquesta de docents que ofereix la Diputació de Girona. Després de l'activitat es repartiran les enquestes als docents i es recolliran un cop emplenades.


Observacions:

Durant les sessions d'anellament es manipula fauna silvestre i sempre es prioritza minimitzar l'estrès general dels animals. Gran part de l'activitat es fa a l'aire lliure i, per tant, es pot suspendre o modificar depenent de les condicions meteorològiques. Es faciliten orientacions per treballar prèviament i posteriorment a l'aula. L'activitat es pot adaptar a mitja jornada. El Consorci de les Gavarres disposa d'un centre de documentació al massís per facilitar qualsevol informació que necessitin els docents.