Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Copa, SCC

C. Josep M. de Sagarra, 5
Salt - Gironès
Telèfon: 646415093
Fax:
info@lacopa.cc
www.lacopa.cc
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

L'ecosistema del bosc mediterrani


Descripció breu:

És una activitat de descoberta d'un ecosistema de bosc mediterrani en un indret proper al centre educatiu per conèixer-ne el funcionament i les característiques, les adaptacions de la vegetació i la fauna al clima mediterrani, la vulnerabilitat del bosc als incendis forestals, les conseqüències dels incendis, la capacitat de regeneració del bosc, els canvis en el seu ús i explotació al llarg del temps i com aquests canvis són generadors del paisatge que tenim avui. S'identificaran les espècies més comunes i la presència de fauna mitjançant rastres i senyals.


Lloc o equipament:

La muntanya de Sant Julià de Ramis (Girona) i altres zones de bosc mediterrani properes al centre educatiu.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4-5 h


Preu/alumne original:

9.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer el bosc mediterrani i l'adaptació al clima; 2. Conèixer les característiques més destacades i les espècies més comunes del bosc mediterrani; 3. Aprendre i adquirir habilitats en l'observació de l'entorn natural; 4. Prendre consciència de la importància del bosc mediterrani i de la necessitat de respectar-lo; 5. Obtenir informació i extreure conclusions a partir de les observacions realitzades.


Descripció de l'activitat:

L'activitat s'inicia a l'aula amb una petita introducció. Després es visita el bosc més proper al centre educatiu per conèixer-ne el funcionament i les característiques, les adaptacions de la vegetació i la fauna al clima mediterrani, la vulnerabilitat del bosc als incendis forestals, les conseqüències dels incendis, la capacitat de regeneració del bosc, els canvis en el seu ús i explotació al llarg del temps i com aquests canvis són generadors del paisatge que tenim avui. Es descriu el concepte d'ecosistema, s'identifiquen les espècies en funció de l'època de l'any i es para atenció en la presència de la fauna pels rastres i els senyals que hi ha al territori. Es recullen mostres per elaborar un herbari.


Materials utilitzats:

Guies de classificació de vegetació i fauna, i prismàtics.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat es fa un repàs dels coneixements adquirits i una valoració en grup. També es lliura un full de valoració per a docents i educadors. Es proposa elaborar un herbari amb les mostres recollides (opcional, a criteri del professorat).


Observacions:

S'adaptaran els continguts en cas que la visita es faci a un bosc de ribera, entès com un ambient propi de la zona mediterrània. Cal portar calçat i roba adequats, gorra, aigua, llibreta i llapis per prendre notes, i una bossa per a les mostres recollides.