Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Sorellona

c/ Claveria 4
Girona - Gironès
Telèfon: 693728565
Fax: 972183229
info@sorellona.org
www.sorellona.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

El bosc mediterrani i el foc


Descripció breu:

Es descobreixen les espècies més comunes del bosc mediterrani mitjançant la utilització de la metodologia científica per elaborar inventaris forestals. També es destaca la presència o l'absència de rastres de fauna i altres indicis d'activitats humanes de caràcter diferent. Es denota el valor ecològic del bosc com a font d'aliment i de refugi per a moltes espècies animals, inclòs l'ésser humà.


Lloc o equipament:

L'activitat es duu a terme a l'aire lliure, en una zona on trobem bosc mediterrani, prop del centre educatiu.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

6-7 h


Preu/alumne original:

11 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Introduir el concepte de bosc mediterrani; 2. Descobrir l'aspecte de les principals espècies vegetals que formen els boscos mediterranis: 3. Conèixer la diferència entre arbre, arbust i planta i identificar-ne les principals espècies; 4. Practicar els mètodes de mostreig que s'utilitzen per dur a terme un inventari forestal; 5. Mostrar el valor ecològic i social del bosc; 6. Fomentar el contacte directe dels joves amb la natura, tot incentivant l'esperit d'investigació; 7. Desenvolupar la curiositat, l'interès i el respecte per l'entorn natural.


Descripció de l'activitat:

Els infants i els joves descobreixen les espècies més comunes del bosc mediterrani mitjançant la utilització de la metodologia científica per elaborar inventaris forestals: anàlisi de parcel·les de 10 m x 10 m. També es destaca la presència o l'absència de rastres de fauna i altres indicis d'activitats humanes de caràcter diferent. Es denota el valor ecològic del bosc com a font d'aliment i de refugi per a moltes espècies animals, inclòs l'ésser humà. S'expliquen i es practiquen amb els participants les tècniques d'inventari forestal per a arbres, arbustos i plantes mitjançant el treball en petits grups, dividint l'espai en parcel·les, per tal que cada grup reculli les dades del seu tros de bosc. Un cop finalitzada l'activitat, se sumen les dades recollides per cada grup per tal d'extrapolar la diversitat d'espècies vegetals que hi ha al bosc mediterrani. S'entrega a cada alumne tot el material necessari i un full amb una taula on podrà anotar les diferents espècies que s'aniran identificant.


Materials utilitzats:

La Sorellona aporta el material tècnic necessari: mapes de la zona, 1 corda i cintes mètriques per marcar les parcel·les i mesurar les espècies, 1 full perquè cada alumne anoti les dades de l'inventari, guies de natura, 1 regle de Christen per a cada grup, 1 làmina de flora plastificada per a cada grup i brúixoles. Material que cal que portin els alumnes: roba i calçat còmodes, gorra i crema solar, jaqueta paravents o impermeable per si hi ha canvis de temps, esmorzar i aigua, carpeta i estoig per poder fer anotacions.


Mecanismes d'avaluació:

Per avaluar bé l'activitat i els educadors, al final del taller, el professorat assistent ha d'omplir un petit qüestionari amb observacions per millorar el taller i sobre els aspectes en els quals es pot aprofundir. Durant l'activitat el mateix educador valora la receptivitat dels participants per millorar (si els detecta) els punts dèbils del taller.


Observacions:

Aquesta activitat sol comportar el desplaçament a un bosc que pot ser proper al centre. La durada de l'activitat es pot modificar a una jornada completa si l'equip docent ho veu convenient. És una activitat àmpliament diferenciada de l'oferta actual de tallers, en què els participants podran conèixer d'una manera directa la flora dels nostres ecosistemes més propers. Un cop es concreta la data de l'activitat, s'envia al centre un programa definitiu i específic per al grup. L'activitat pot anar acompanyada d'una xerrada prèvia al centre educatiu.