Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

La Copa, SCC

C. Josep M. de Sagarra, 5
Salt - Gironès
Telèfon: 646415093
Fax:
info@lacopa.cc
www.lacopa.cc
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Geologia surrealista al cap de Creus


Descripció breu:

Al Parc Natural del Cap de Creus afloren les roques més antigues de Catalunya d'una manera espectacular. Es proposa una visita guiada a dos indrets situats al cap de Creus: la cova de s'Infern i el paratge de Tudela. Podrem observar els materials i les seves deformacions, plecs i falles a simple vista, i alhora inspirar-nos en les formes que van captivar Salvador Dalí.


Lloc o equipament:

Punta del cap de Creus: visita a la cova de s'Infern i al paratge de Tudela.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4-6 h


Preu/alumne original:

9.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Reconèixer i definir l'entorn del cap de Creus; 2. Entendre el context geològic a escala regional i local i els processos que l'han originat; 3. Descriure les principals roques aflorants i identificar in situ estructures de deformació (plecs i falles); 4. Descriure el paisatge com a resultat dels processos geològics i la interacció amb el medi ambient; 5.Valorar la necessitat de protegir espais pel seu alt interès científic;  6. Entendre el concepte de patrimoni en un sentit ampli: natural, cultural, artístic i identitari.


Descripció de l'activitat:

A l'inici es presenten el Parc Natural i els espais de la Reserva Natural Integral, i s'expliquen el significat i les normes de comportament. Tot seguit se situa la zona dins el context geològic, amb la descripció dels materials que la componen, i s'inicia la ruta a peu, de dificultat baixa, d'1 h i 30 min i 1,5 km, en dos grups. Durant l'itinerari s'identifiquen els materials, es descriuen les morfologies que donen lloc a un paisatge tan característic i s'observen in situ els trets estructurals (esquistositat, plecs, zones de cisalla, etc.). A la cova de s'Infern s'observa en detall una zona de cisalla i s'analitzen les causes de formació de la cova. Al paratge de Tudela es parla del cicle de les roques i l'erosió, processos que donen lloc a un paisatge artístic. Durant el recorregut s'identifiquen la vegetació i la fauna més comunes del cap de Creus i s'introdueix el concepte de patrimoni en un sentit ampli: natural, cultural, artístic, identitari, etc.


Materials utilitzats:

Mapes de la zona, guies geològiques, de vegetació i d'aus, i guió de propostes de treball previ i posterior per al professorat adaptats al nivell curricular.


Mecanismes d'avaluació:

Els alumnes han de ser capaços de reconèixer els principals tipus de roques, l'origen i els processos morfològics que han donat lloc al paisatge; relacionar el paisatge resultant amb la intervenció dels diferents processos (clima, roca, topografia, etc.), i reflexionar sobre el concepte de patrimoni en un sentit ampli (natural, cultural, artístic, identitari, etc.). Al final de l'activitat es fa un repàs dels coneixements adquirits i una valoració en grup. També es demana al professorat i als educadors que valorin l'activitat.


Observacions:

Es necessita una jornada, matí i tarda, per conèixer els dos espais proposats. Si es disposa de mig dia, aconsellem visitar només el paratge de Tudela. Cal dur calçat de sola gruixuda i roba còmoda; a la primavera i a l'estiu, cal portar protecció solar i gorra. Els continguts i els objectius s'adaptaran a l'edat i el nivell curricular dels alumnes. Es tracta d'una activitat de descoberta del Parc Natural, i els continguts principals es poden reforçar segons el que més convingui. Tot el material va a càrrec de La Copa.