Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Sorbus, SC

Pl. Catalunya, 2, 2n 2a
Sant Gregori - Gironès
Telèfon: 972272753
Fax:
info@sorbus.cat
www.sorbus.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

El puig d'Adri


Descripció breu:

L'itinerari, de 3,8 km, serveix per conèixer el volcà del puig d'Adri. L'activitat inclou el reconeixement del relleu, la interpretació del paisatge del Gironès, l'estudi del bosc mediterrani i l'observació de la seva explotació per al carboneig i l'extracció de suro. S'identifiquen vestigis d'antigues ocupacions humanes (feixes, runes), cosa que permet reflexionar sobre les diferents relacions que ha mantingut l'home amb el bosc al llarg de la història.


Lloc o equipament:

Volcà del puig d'Adri (Espai d'Interès Natural de les muntanyes de Rocacorba).


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4 h


Preu/alumne original:

9.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer el vulcanisme a Catalunya i el funcionament del volcà del puig d'Adri; 2. Conèixer els principals elements del relleu del Gironès i les comarques veïnes i valorar el patrimoni geològic col·lectiu; 3. Interpretar el paisatge i deduir-hi la influència de la geologia, el clima i la intervenció humana; 4. Conèixer les principals característiques dels boscos mediterranis i els processos d'explotació i transformació a què han estat sotmesos des de l'antiguitat.


Descripció de l'activitat:

Itinerari que s'inicia a Adri, indret on s'observa i es dedueix el mecanisme eruptiu del volcà del puig d'Adri a través de l'observació dels materials expulsats i la identificació de roques volcàniques. A continuació, s'ascendeix per la falda del puig fins a arribar a un indret elevat on es reconeixen els principals elements de la geografia de la zona: Rocacorba, serralada litoral, plana del Gironès, la Selva i l'Empordà. Seguidament l'itinerari s'endinsa al bosc, on es descobreixen restes d'antiga ocupació humana (feixes avui plantades de pins, runes de cases...) i es treballa l'alzinar per reconèixer les plantes que hi viuen i els vestigis d'antigues explotacions (bosc de rebrot i places carboneres). Després de veure l'alzinar, s'arriba a una sureda plantada, on s'observa l'explotació del suro. Pel camí, s'identifica la distribució de camps i boscos al pla de Canet en funció dels dipòsits de materials volcànics.


Materials utilitzats:

Material en suport informàtic amb propostes de treball previ i posterior a la sortida; cintes mètriques per a la mesura i la comparació de diàmetres d'alzines i sureres; guies de camp; joc de capses i de quina per a la identificació de plantes (CM i CS).


Mecanismes d'avaluació:

Conversa avaluativa final amb els alumnes per valorar els coneixements adquirits. Valoració conjunta de l'equip de monitors i el professorat. Entrega d'enquesta per retornar omplerta. Valoració de l'enquesta un cop rebuda.


Observacions: