Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Sorbus, SC

Pl. Catalunya, 2, 2n 2a
Sant Gregori - Gironès
Telèfon: 972272753
Fax:
info@sorbus.cat
www.sorbus.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Les deveses de Salt


Descripció breu:

Itinerari de 3,5 km des del poble de Salt fins al riu Ter. Permet observar com les terres planeres i fèrtils de la vora del Ter han estat aprofitades per al cultiu de l'horta i d'arbres. S'identifiquen els principals conreus de l'horta i s'observen també altres aprofitaments lligats al riu, com l'ús de còdols per a la construcció o de l'aigua per al reg i la indústria. Es treballa el concepte de conca fluvial i el cicle de l'aigua i la vegetació de ribera, i s'observa la fauna que viu a la zona.


Lloc o equipament:

Parc de les Deveses de Salt, amb les hortes i el riu Ter.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4 h


Preu/alumne original:

9.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer la influència del riu en el desenvolupament de l'activitat humana al pla de Girona-Salt; 2. Valorar el passat històric; 3. Conèixer les principals plantes i animals del riu i del bosc de ribera; 4. Diferenciar bosc i plantació; 5. Reconèixer les hortalisses plantades a les hortes; 6. Comprendre el funcionament dels ecosistemes fluvials (riu i bosc de ribera) i sensibilitzar sobre l'ús racional de l'aigua; 7. Valorar els espais naturals de l'entorn de les ciutats.


Descripció de l'activitat:

L'activitat comença al nucli antic de Salt, on s'observen les cases construïdes amb còdols, que ens indiquen la proximitat del riu. S'arriba a la séquia Monar i es fa una ressenya històrica dels seus usos, i seguidament s'entra en el paisatge de les hortes, on es reconeixen les plantes cultivades i s'observen diferents sistemes de treball de la terra. Sortint de les hortes, el pas per davant de l'antic safareig permet tornar a reflexionar sobre els usos de l'aigua de la séquia i els recs. Un cop s'ha entrat a les arbredes, s'observen els diferents processos d'explotació: plantació, esporgada, tala, i s'analitzen els diferents beneficis ecològics i econòmics que se n'obtenen. L'arribada al riu ens endinsa en un paisatge més natural, on s'observa i identifica la vegetació i la fauna. Finalment, es fa una reflexió col·lectiva sobre l'ús de l'aigua a la conca i el paper dels rius com a connectors ecològics.


Materials utilitzats:

Material en suport informàtic amb propostes de treball previ i posterior a la sortida; mapes antics i actuals per comparar l'evolució de l'entorn del riu; prismàtics; guies de camp; instruments per a la recollida de mostres; joc de la paleta de colors per omplir-la de diferents fulles, flors, etc. (EI i CI); joc de capses per a la classificació de fulles (CM, CS).


Mecanismes d'avaluació:

Conversa avaluativa final amb els alumnes per valorar els coneixements adquirits. Valoració conjunta de l'equip de monitors i el professorat. Entrega d'enquesta per retornar omplerta. Valoració de l'enquesta un cop rebuda.


Observacions:

A l'hivern no es poden treballar amb tanta profunditat les hortes, ja que hi ha menys espècies plantades. Els continguts s'adeqüen a diferents nivells.