Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci de les Gavarres

Finca Camps i Armet, s/n
Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà
Telèfon: 972643695
Fax: 972630877
mpiferrer@gavarres.cat
www.gavarres.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Les rieres de les Gavarres


Descripció breu:

Descobrirem la gran riquesa natural que amaguen les rieres i els torrents de les Gavarres participant en una sessió de mostreig científic de fauna aquàtica. Tindrem l'oportunitat d'observar i manipular diverses espècies de fauna, difícilment observables, sense ocasionar-los cap mal. També identificarem les principals espècies de flora aquàtica o de ribera, i incidirem en el seu paper en l'ecosistema. Tractarem d'una manera pràctica aspectes relacionats amb el funcionament de l'ecosistema fluvial, com ara l'impacte de les activitats humanes.


Lloc o equipament:

Preferentment es durà a terme en els trams més idonis del riu Daró per observar un ecosistema fluvial ben desenvolupat a les Gavarres. No obstant això, és una activitat fàcilment adaptable a l'entorn dels centres educatius.


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

6 h


Preu/alumne original:

10 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

6 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer l'ecosistema fluvial mediterrani: fauna, vegetació i relacions que s'estableixen entre els diferents elements; 2. Descobrir la gran riquesa natural que amaguen aquests petits cursos fluvials a través del contacte directe amb el medi i les espècies animals i vegetals; 3. Posar en relleu el valor i la funció dels rius com a concentradors de biodiversitat; 4. Descobrir els principals impactes antròpics, el seu origen i com es poden solucionar.


Descripció de l'activitat:

9.30-10.00 h: arribada al tram fluvial seleccionat, presentació i organització dels grups. 10.00-11.00 h: taller de fauna vertebrada. 11.00-11.15 h: esmorzar i descans. 11.15-12.30 h: pesca amb salabrets, classificació i identificació de fauna invertebrada. 12.30-13.00 h: recollida del material, posada en comú de resultats i valoració. 13.00-14.00 h: dinar i esbarjo. 14.00-16.00 h: funcionament de l'ecosistema fluvial. Posada en comú dels resultats, discussió final i valoració.


Materials utilitzats:

Imatges plastificades dels elements que interpretarem, galledes i bidons, salabrets, safates de plàstic i plaques de Petri de plàstic.


Mecanismes d'avaluació:

S'utilitzarà el model d'enquesta de docents que ofereix la Diputació de Girona. Després de l'activitat es repartiran les enquestes als docents i es recolliran un cop emplenades.


Observacions:

Gran part de l'activitat es fa a l'aire lliure i, per tant, es pot suspendre o modificar depenent de les condicions meteorològiques. Es faciliten orientacions per treballar prèviament i posteriorment a l'aula. L'activitat es pot adaptar a mitja jornada. El Consorci de les Gavarres disposa d'un centre de documentació al massís per facilitar qualsevol informació que necessitin els docents.