Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Tosca Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

c/ Teuleria 13
Olot - Garrotxa
Telèfon: 972270086
Fax: 972270455
octavi@tosca.cat
www.tosca.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

El volcanet d'Olot


Descripció breu:

Aquesta activitat consisteix a descobrir d'una manera lúdica com és i com s'ha format el volcà Montsacopa i a conèixer què l'envolta. Continguts principals: 1. Les parts d'un volcà: el con, la xemeneia i el cràter. 2. Manipulació de roques volcàniques: colors, formes, mida i pes. 3. Classificació de les diferents roques. 4. Descoberta dels volcans veïns (el Montolivet i la Garrinada). 5. El temps i l'ésser humà com a modificadors del paisatge.


Lloc o equipament:

Volcà Montsacopa d'Olot


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

4 h


Preu/alumne original:

9.75 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7.25 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Descobrir com és i com s'ha format el volcà Montsacopa i conèixer què l'envolta; 2. Conèixer les parts d'un volcà; 3. Identificar les principals roques volcàniques (cendres, lapil·li, blocs, bombes), les formes, les textures, els colors, les mides, etc.; 4.Identificar altres elements del volcà Montsacopa; 5. Aprendre a jugar d'una manera respectuosa en aquest nou entorn.


Descripció de l'activitat:

Un cop els alumnes arribin a la base del volcà Montsacopa, l'educador recuperarà el fil conductor del treball previ recordant el conte «El volcanet d'Olot». A les grederes observaran i experimentaran com són les roques volcàniques i com s'han format. Durant la pujada al cràter del volcà, obtindran la mesura de l'alçària i es fixaran en tots els elements que l'envolten (ciutat, volcans veïns, vegetació, etc.). Arribats al cràter, obtindran la mesura del diàmetre a través d'un joc. De retorn realitzaran una activitat resum que consisteix a col·locar tots els elements que han vist en un mural del volcà. Els continguts que es treballen en aquesta activitat són: 1. Les parts d'un volcà: el con i el cràter. 2. Manipulació de roques volcàniques: colors, formes, mida i pes. 3. Descoberta dels volcans veïns (el Montolivet, les Bisaroques i la Garrinada). 4. El temps i l'ésser humà com a modificadors del paisatge.


Materials utilitzats:

Es proporciona un dossier de treball previ i de treball posterior als alumnes, que es fa arribar al centre educatiu contractant, conjuntament amb les orientacions pedagògiques per al docent. Durant la sortida de camp s'utilitza el material que es detalla a continuació: caixa metàl·lica amb 25 fitxes d'elements que s'observen al volcà Montsacopa, mural del volcà Montsacopa, conte «El volcanet d'Olot», elements comparables amb les pedres volcàniques (ploma, esponja, paper de vidre i carbó de sucre) i fulls de mida DIN A3 per a la recollida de dades.


Mecanismes d'avaluació:

Bàsicament utilitzem quatre procediments: 1. Contacte, per mitjà de telèfon i de correu electrònic, amb els centres educatius per aclarir possibles dubtes que puguin sorgir de la sortida de camp, del treball previ i del treball posterior. 2. Avaluació amb els docents mitjançant un qüestionari amb preguntes clau. 3. Anàlisi dels treballs previs abans de començar la sortida de camp i anàlisi dels treballs posteriors que les escoles ens fan arribar. 4. Exercici per extreure conclusions de l'activitat de camp un cop ha finalitzat.


Observacions:

Es farà arribar a tots els centres docents una proposta de treball previ i de treball posterior per dur a terme a l'aula. Es demana la presència d'un docent, que serà l'encarregat de vetllar per l'ordre intern, per cada grup de 20 alumnes. Temporització: 10.00-10.30 h: Arribada al Parc Nou. Recepció del grup. Presentació dels educadors i desplaçament en autocar fins a la base del volcà Montsacopa. 10.45-13.30 h: Grederes del volcà. Activitats a dalt del cràter i al voltant. 13.45-14.00 h: Tornada al Casal dels Volcans.