Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci de les Gavarres

Finca Camps i Armet, s/n
Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura - Baix Empordà
Telèfon: 972643695
Fax: 972630877
mpiferrer@gavarres.cat
www.gavarres.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

El suro: un món per descobrir


Descripció breu:

Començarem en una sureda de Can Vilallonga per explicar les característiques ecològiques de l'alzina surera i la gestió forestal actual; portarem una destral de pelar i pannes amb l'evolució morfològica del suro i les diferents peles. Després ens traslladarem amb autobús a la fàbrica, on veurem quin és el procés industrial de transformació del suro per obtenir un tap de vi. Mostrarem les diferents fases des que el suro arriba, fins que es converteix en un tap. Acabarem al laboratori, on experimentarem amb els controls de qualitat que s'hi realitzen.


Lloc o equipament:

Als boscos de Can Vilallonga i en una fàbrica de taps (Cassà de la Selva)


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

6 h


Preu/alumne original:

10 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

6 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Presentar el suro com a producte forestal actual i propi de les Gavarres, representant d'uns valors de conservació del medi natural . 2. Donar a conèixer l'ofici de pelador i els diferents llocs de treball dins una fàbrica (triadores, llescador, etc.) 3. Conscienciar del paper que tenim com a consumidors de productes i del que representa la nostra elecció quan comprem. 5. Conèixer com es transforma el suro des de l'extracció al bosc fins a la fàbrica. 6. Mostrar les propietats del suro i les seves múltiples aplicacions.


Descripció de l'activitat:

Dividirem el matí en dues parts: el bosc i la fàbrica. Si el grup és nombrós, podem començar simultàniament un a cada lloc i alternar-nos. Al bosc ens situarem en una sureda per explicar la gestió forestal actual des del punt de vista de la sostenibilitat i la preservació dels valors naturals, i les característiques ecològiques de l'alzina surera i del suro. El canvi d'ubicació es farà amb autobús. A la fàbrica veurem el procés de transformació del suro, des que arriba com a matèria primera fins a convertir-se en un tap, com a producte final. Acabarem la visita a la fàbrica, on experimentarem amb els controls de qualitat que es realitzen dels taps de suro. El grup es retrobarà a l'hora de dinar, a Can Vilallonga. A la tarda, es farà un taller de manualitats amb suro per parlar de les seves característiques i qualitats, i les aplicacions que té i que podria tenir en la nostra vida quotidiana. Amb el taller, recalcarem la idea del suro com a material natural sostenible i reciclable.


Materials utilitzats:

Mostres de suro, d'eines, fitxes de vocabulari i de les característiques del tap.


Mecanismes d'avaluació:

S'utilitzaran les enquestes de valoració de la Diputació de Girona.


Observacions:

Caldrà portar calçat còmode i estris per escriure. Gran part de l'activitat es fa a l'aire lliure i, per tant, es pot suspendre o modificar depenent de les condicions meteorològiques. El Consorci de les Gavarres disposa d'un centre de documentació per facilitar qualsevol informació que els docents necessitin.