Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Tosca Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

c/ Teuleria 13
Olot - Garrotxa
Telèfon: 972270086
Fax: 972270455
octavi@tosca.cat
www.tosca.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Ecologia de les fagedes


Descripció breu:

Aprendre la metodologia per realitzar un inventari ecològic i forestal d'una fageda. 1. Interpretació de mapes. 2. Utilització d'aparells senzills per mesurar els factors ecològics. 3. Mesura de diàmetres dels arbres. 4. Realització de càlculs numèrics i gràfics. 5. Anàlisi de dades amb la intenció de comentar l'estat actual del bosc i pronosticar-ne el futur. 6. Elaboració d'un informe forestal.


Lloc o equipament:

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: fageda d'en Jordà, en especial


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: No

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: Si

Durada:

4 h


Preu/alumne original:

9.75 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7.25 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer la diversitat d'ambients naturals de la Zona Volcànica de la Garrotxa. 2. Aprofundir en els factors ecològics que condicionen la distribució dels diferents tipus de comunitats vegetals al Parc Natural. 3. Aprendre la metodologia de la realització d'un inventari ecològic i forestal. 4. Fomentar el treball en equip i la participació activa en la resolució de problemes.


Descripció de l'activitat:

L'objectiu del treball de camp és ensenyar la metodologia per realitzar un inventari ecològic i forestal d'una fageda (la fageda d'en Jordà). El treball de camp s'organitza amb dos grups de treball (formats a l'aula). Hi haurà dues parcel·les dins de la fageda, una situada en una finca pública, on l'Administració aplica una gestió forestal encarada a la conservació del bosc, i una altra on s'efectua una gestió privada encarada a la producció silvícola. Cada un dels grups haurà d'anar treballant, amb l'ajuda de l'educador, els documents de camp: I. Fitxa descriptiva dels condicionants físics: estudi del medi abiòtic. II. Fitxa descriptiva dels condicionants naturals: estudi de la comunitat vegetal (medi biòtic). III. Fitxa quantitativa de la parcel·la: estudi de la població. El treball de camp finalitza amb una posada en comú de tot el grup. És el moment de comparar les dades obtingudes i d'avaluar la gestió aplicada a les parcel·les de propietat pública i privada.


Materials utilitzats:

Es proporciona un dossier de treball previ i posterior als alumnes, que es fa arribar al centre educatiu contractant, conjuntament amb les orientacions pedagògiques per al docent. Per tal de garantir un bon desenvolupament de l'activitat, és imprescindible haver realitzat el treball previ. Durant la sortida de camp es proporciona el material que es detalla a continuació: dossier de camp, mapes topogràfics, termòmetres, higròmetres, cinta mètrica, guixos, calculadora, transportador d'angles i claus dicotòmiques d'identificació de plantes.


Mecanismes d'avaluació:

Bàsicament utilitzem quatre procediments: 1. Contacte, per mitjà de telèfon i de correu electrònic, amb els centres educatius per aclarir possibles dubtes que puguin sorgir de la sortida de camp, del treball previ i del treball posterior. 2. Avaluació amb els docents mitjançant un qüestionari amb preguntes clau. 3. Anàlisi dels treballs previs abans de començar la sortida de camp i anàlisi dels treballs posteriors que les escoles ens fan arribar. 4. Exercici per extreure conclusions de l'activitat de camp un cop ha finalitzat.


Observacions:

Es farà arribar a tots els centres educatius una proposta de treball previ i posterior per fer a l'aula. Es demana que per cada grup de 15 alumnes hi hagi la presència d'un docent, que serà l'encarregat de vetllar per l'ordre intern. 10.00-10.30 h: Recepció del grup. Presentació dels educadors 10.30-11.00 h: Presentació de l'activitat i distribució de tasques dins les parcel·les. 11.30-13.30 h: Estudi ecològic i forestal de la fageda. 13.30-14.00 h: Conclusions de l'estudi ecològic i forestal.