Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Tosca Serveis Ambientals d'Educació i Turisme

c/ Teuleria 13
Olot - Garrotxa
Telèfon: 972270086
Fax: 972270455
octavi@tosca.cat
www.tosca.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Fem de vulcanòlegs i vulcanòlogues


Descripció breu:

1. Nivell educatiu: 1r i 2n cicle d'ESO i CF; 2. Nom de l'activitat: Fem de vulcanòlegs/òlogues; 3. Indret: Volcà de Santa Margarida o del Croscat; 4. Descripció: Aprendre a orientar-se, identificar i situar els elements que constitueixen el paisatge. Interpretar un aflorament volcànic per comprendre'n el procés eruptiu; 5. Continguts: a) Orientació i situació d'elements del relleu amb l'ajuda de mapes i brúixoles; b) Morfologia i erupció del volcà; c) Observació i classificació de les roques, la vegetació i les activitats humanes.


Lloc o equipament:

Volcà del Croscat i volcà de Santa Margarida.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

4 h


Preu/alumne original:

9.75 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7.25 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer el Parc Natural i les seves funcions; 2. Identificar i situar els elements que configuren el paisatge del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa; 3. Comprendre el procés de formació d'un volcà; 4. Reforçar tècniques d'orientació i de treball de camp; 5. Identificar el tipus de vegetació i el tipus de roques; 6. Potenciar el treball en equip.


Descripció de l'activitat:

L'activitat pretén engrescar els alumnes a treballar com a vulcanòlegs i vulcanòlogues  recollint dades sobre l'entorn natural i social del volcà que es visita. Els alumnes s'han d'organitzar en petits grups de treball per tal d'obtenir la informació necessària per elaborar un fullet informatiu que doni a conèixer el vulcanisme de l'indret. Durant la sortida al volcà en estudi es fan diferents parades on es treballen els continguts següents: 1. El medi físic: orientació i situació de diferents elements del relleu amb l'ajuda de mapes i brúixoles; 2. Observació, identificació i classificació de les roques, la vegetació i les activitats humanes a l'entorn del volcà; 3. El procés de formació del volcà i les seves parts; 4. Interpretació d'un aflorament del volcà visitat que permeti deduir-ne l'erupció.


Materials utilitzats:

Es fan arribar al centre educatiu contractant uns dossiers de treball previ i de treball posterior per als alumnes, juntament amb les orientacions pedagògiques per al docent. Per tal de garantir un bon desenvolupament de l'activitat és imprescindible haver realitzat el treball previ. Durant la sortida de camp es proporciona el material següent: dossier de camp, mapes, brúixoles i claus dicotòmiques d'identificació de roques i vegetació.


Mecanismes d'avaluació:

Bàsicament, s'utilitzen quatre procediments: 1. Contacte, per mitjà de telèfon i de correu electrònic, amb els centres educatius per aclarir possibles dubtes que puguin sorgir de la sortida de camp, del treball previ i del treball posterior; 2. Avaluació amb els docents mitjançant un qüestionari amb preguntes clau; 3. Anàlisi dels treballs previs abans de començar la sortida de camp i anàlisi dels treballs posteriors que les escoles ens fan arribar; 4. Exercici per extreure conclusions de l'activitat.


Observacions:

1. S'enviarà a tots els centres una proposta de treball previ i de treball posterior per treballar a l'aula; 2. Per a cada grup de 20 alumnes hi hauria d'haver un docent, que serà l'encarregat de vetllar per l'ordre intern; 3. Temporització: 10.00 -10.30 h: Recepció del grup, presentació dels educadors i trasllat amb autocar fins al volcà. 10.30 -14.00 h: Realització de l'activitat i tornada a l'aparcament.