Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny

Carrer la Fageda s/n
Preses, les - Garrotxa
Telèfon: 972693485
Fax:
marboleny@marboleny.cat
www.marboleny.cat
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Escanta. Projecte «Corranda»


Descripció breu:

«Corranda» és la proposta educativa de difusió de la música i la dansa d'arrel tradicional a les escoles garrotxines del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa i de l'Esbart Marboleny de les Preses. «Escanta» és la branca del projecte que proposa a l'alumnat de cicle superior quatre sessions per aprendre algunes músiques i cançons de tradició oral de la cultura popular del nostre país.


Lloc o equipament:

Centre educatiu.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Àmbit geogràfic on s'ofereix l'activiat:

Alt Empordà: No

Baix Empordà: No

Garrotxa: Si

Gironès: No

Pla de l'Estany: No

Ripollès: No

La Selva: No


Preu/alumne per sessió original:

2.75 €

Número de sessions:

4

Preu/alumne amb subvenció aplicada per a la totalitat de sessions

3.3 €

Objectius:

1. Difondre la dansa tradicional catalana entre els infants i els joves, animar-los perquè hi participin tot promovent que facin seves les danses, les coneguin, les reconeguin i les puguin arribar a ballar en el seu temps de lleure. 2. Recuperar la dansa com un element clau cultural i de cohesió social. 3. En resum, els objectius d'aquest projecte són el foment de nous públics, l'associacionisme, el foment de la participació, la cohesió social i la cultura.


Descripció de l'activitat:

«Corranda» la porta a terme Pep Garcia i Miràngels: músic, mestre de dansa tradicional i de música a educació infantil i primària. És membre del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, de l'Esbart Marboleny i de l'Associació de Recerca Etnomusicològica. 

Escanta: Fem corrandes!: sessió d'introducció en què es presenten les músiques i cançons de tradició oral amb música en viu (veu i acordió), vídeos i documents sonors inclosos. Taller d'elaboració de corrandes: cançó curta formada per una quarteta heptasil·làbica que forma part de la tradició oral catalana. Escanta. Associació de Recerca Etnomusicològica. Escanta: Fem corrandes! Fem un cançoner!: sessió d'introducció en què es presenten les músiques i cançons de tradició oral. Taller d'elaboració d'un cançoner: grups cooperatius de tres alumnes a qui es proposa que enregistrin una o dues cançons tradicionals a gent del seu entorn més proper. Es fa la transcripció dels materials i, finalment, se n'elabora un cançoner.


Materials utilitzats:

Per a «Escanta», la matèria primera que es farà servir seran les músiques i cançons de tradició oral recollides en el treball de recerca del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa: cançons i tonades de la Garrotxa, vídeos i documents sonors inclosos.


Mecanismes d'avaluació:

El mecanisme d'avaluació anirà més enllà de l'aprenentatge de les músiques i cançons, ja que es tindran en compte aspectes com ara el treball en grup i el fet que els infants s'ho passin bé en aquest tipus d'activitat artística. Es clourà l'activitat amb una trobada de totes les escoles que hagin participat en el projecte. Un cop acabat el projecte, cada escola valorarà l'experiència i es farà una reunió per tal d'establir-hi mecanismes correctors.


Observacions:

La quantitat mínima per poder contractar el taller són 30 euros/hora.