Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Colla Gegantera Fal·lera Gironina

Carrer Mas Abella, n. 2
Girona - Gironès
Telèfon: 651881556
Fax:

fal-leragironina.cat
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Crea el teu capgròs


Descripció breu:

Visita al Mas Abella amb l'explicació de la cercavila de Fal·lera Gironina i la imatgeria festiva de la ciutat de Girona: gegants, capgrossos, bastons, xanques i músics. A la segona part de la visita es farà un taller de creació dels capgrossos de Girona amb caixes de cartró.


Lloc o equipament:

Entitat: C/ Mas Abella, n. 2, 17003 Girona


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Àmbit geogràfic on s'ofereix l'activiat:

Alt Empordà: No

Baix Empordà: No

Garrotxa: No

Gironès: Si

Pla de l'Estany: No

Ripollès: No

La Selva: No


Preu/alumne per sessió original:

5 €

Número de sessions:

1

Preu/alumne amb subvenció aplicada per a la totalitat de sessions

2.75 €

Objectius:

Promoure la imatgeria festiva gironina i les activitats de la colla Fal·lera Gironina entre els infants de Girona per tal que la coneguin i se sentin identificats amb la història i la cultura de la ciutat. Crear una sèrie d'activitats o jocs que difonguin la cultura festiva gironina a través del lleure educatiu (de fàcil accés per als centres d'educació primària). Aconseguir que els infants se sentin partícips de la cultura popular gironina.


Descripció de l'activitat:

Visita al Mas Abella, centre de la cultura popular de Girona, on resideixen les entitats: Fal·lera Gironina, Diables de l'Onyar, Baba Babarota, Miquelets de Girona i QRambla. La visita comença amb l'explicació de la cercavila de Fal·lera Gironina i la imatgeria festiva de la ciutat de Girona: gegants, capgrossos, bastons, xanques i músics. Després d'una petita pausa, en què els infants poden esmorzar i gaudir de l'espai exterior del Mas Abella, es duu a terme un taller de creació dels capgrossos de Girona amb caixes de cartró. Cada grup classe farà dos capgrossos de la seva elecció a través dels exemples i del guiatge dels monitors. Al final de l'activitat, es podran endur els capgrossos a l'escola i utilitzar-los per fer una petita cercavila. L'activitat es pot complementar amb el material en línia. Amb aquesta activitat es volen treballar el descobriment de la imatgeria festiva gironina, la identificació amb la cultura gironina i catalana i el treball en equip per a la creació del capgròs.


Materials utilitzats:

Explicació: imatgeria de Girona i de la Fal·lera Gironina, bastons i instruments (gralles, caixes, timbals i bombo), pòster i fotografies de suport per explicar la imatgeria. Taller de capgrossos: caixes de cartró de Setdecartró, pintura acrílica, bosses d'escombraries de colors, goma Eva de colors, roba vermella, ulls de plàstic, pinzells, cartolines de colors, blonda de paper, vellut adhesiu (depèn del capgròs que es faci).


Mecanismes d'avaluació:

Durant l'explicació es promou la participació dels infants i les explicacions es completen a través de les seves experiències amb la imatgeria al carrer, el seu coneixement previ o el que s'hagi explicat a classe. D'aquesta manera, quan s'introdueix nova informació, els infants la recorden i la relacionen amb el coneixement previ que en tenen. Durant el taller, els infants hauran de treballar en equip i dividir-se les feines per completar el capgròs. Aquest també és el moment per fer preguntes de repàs sobre l'explicació.


Observacions:

Per arribar fins al local es pot agafar la línia 1 d'autobusos de Girona. Es poden fer activitats amb 3 grups classe simultàniament, amb 3 seccions rotatives: explicació, descans per esmorzar i taller de capgrossos.