Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Colla Gegantera Fal·lera Gironina

Carrer Mas Abella, n. 2
Girona - Gironès
Telèfon: 651881556
Fax:

fal-leragironina.cat
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Balla amb la Fal·lera Gironina


Descripció breu:

Visita al Mas Abella, amb l'explicació de la cercavila de Fal·lera Gironina i la imatgeria festiva de la ciutat de Girona: gegants, capgrossos, bastons, xanques i músics. A la segona part de la visita es farà un taller en què s'ensenyarà un ball tradicional als participants.


Lloc o equipament:

Entitat: C/ Mas Abella, n. 2, 17003, Girona


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Àmbit geogràfic on s'ofereix l'activiat:

Alt Empordà: No

Baix Empordà: No

Garrotxa: No

Gironès: Si

Pla de l'Estany: No

Ripollès: No

La Selva: No


Preu/alumne per sessió original:

4 €

Número de sessions:

1

Preu/alumne amb subvenció aplicada per a la totalitat de sessions

1.75 €

Objectius:

Promoure la imatgeria festiva gironina i les activitats de la colla Fal·lera Gironina entre els infants i joves de Girona per tal que coneguin i se sentin identificats amb la història i la cultura de la ciutat. Crear una sèrie d'activitats o jocs (adaptats a l'edat dels participants) que difonguin la cultura festiva gironina a través del lleure educatiu. Aconseguir que infants i joves se sentin partícips de la cultura popular gironina.


Descripció de l'activitat:

Visita al Mas Abella, centre de la cultura popular de Girona, on resideixen les entitats Fal·lera Gironina, Diables de l'Onyar, Baba Babarota, Miquelets de Girona i QRambla. La visita comença amb l'explicació de la cercavila de Fal·lera Gironina i la imatgeria festiva de la ciutat de Girona: gegants, capgrossos, bastons, xanques i músics. Després d'una petita pausa, en què es pot esmorzar i gaudir de l'espai exterior del Mas Abella, es fa el taller de ball, adaptat a l'edat dels participants. Per a cicle infantil i cicle inicial, balls participatius tradicionals; per a la resta de primària i secundària obligatòria, ball de bastons, i per a batxillerat i població adulta, balls de capgrossos o gegants, amb la possibilitat de provar de dur-ne un. Amb aquesta activitat es volen treballar el descobriment de la imatgeria festiva gironina, la identificació amb la cultura gironina i catalana, i la psicomotricitat i el ritme dels infants i els joves en la realització dels balls.


Materials utilitzats:

Explicació: Imatgeria de Girona i de la Fal·lera Gironina, bastons i instruments (gralles, caixes, timbals i bombo), pòster i fotografies de suport per explicar la imatgeria. Taller de balls: altaveu i músiques gravades de la colla (hi ha la possibilitat de tenir músics en directe), bastons, capgrossos i gegants (depenent de l'edat del grup).


Mecanismes d'avaluació:

Durant l'explicació es promou la participació i es completen les explicacions a través de les experiències dels participants amb la imatgeria al carrer, el seu coneixement previ o el que s'hagi explicat a classe. D'aquesta manera, quan s'introdueix nova informació, els infants la recorden i la relacionen amb el  coneixement previ que en tenen. A la segona part del taller, es valora la capacitat de seguir i memoritzar els passos de ball, per acabar fent un ball conjunt amb tots els participants.


Observacions:

Per arribar fins al local es pot agafar la línia 1 d'autobusos de Girona. Es poden fer activitats amb 3 grups classe simultàniament, amb 3 seccions rotatives: explicació, descans per esmorzar i taller de balls. Es recomana que els grups no siguin més grans de 15 persones per fer el taller de balls.