Un monòleg tragicòmic, intens i emotiu.
Amb el rerefons de la postguerra, aquest monòleg se centra en el personatge de la Mercè, una dona jove, innocent i ingènua que viu en un mas de la zona del Montseny i que se’n va a fer de minyona a Barcelona en una casa de l’alta burgesia barcelonina afavorida pel franquisme. Representa així moltes altres dones a qui va tocar viure aquest període de la història. La Mercè accepta tot allò que la vida i la mestressa de la casa li imposen. Arriba a acceptar, fins i tot, que li canviïn el nom pel de Merceditas. Com moltes dones de l’època, assumeix el seu destí per tirar endavant i accepta els convencionalismes d’una època que deixava la dona en un segon pla; dones anònimes que no segueixen cap corrent ideològic o, almenys, no ho manifesten. El seu paper no és més que la supervivència. Aquestes dones es veuen abocades a ser bones cristianes perquè els seus fills siguin bons ciutadans i Espanya s’enorgulleixi d’ells!
D’altra banda, s’explora un moviment poc conegut de l’època per la benvolguda falta d’informació per part de les autoritats del moment: Agrupació Guerrillera de Catalunya, grups provinents d’exmaquis, anarquistes i comunistes que duen a terme diferents accions, com la col·locació de diversos artefactes explosius en dependències oficials, vies fèrries..., i també assalts en alguns comerços.
L’obra intenta ser una crònica fidel i de costums de la Barcelona de la postguerra.
Fent servir un recurs narratiu en què es barregen passat, present i futur, l’espectador pot conèixer profundament la protagonista i els personatges que l’envolten. S’utilitza un estil narratiu molt simple i planer, adequat a la ingenuïtat de la protagonista. Malgrat el final dramàtic de l’obra, s’utilitza el contrapunt d’un personatge còmic adient amb el caràcter de la Mercè.
Des que vam crear la Companyia Bambolines, l’any 2007, ens dediquem a explicar contes per a tots els públics: infantil, familiar i adult. Viatgem arreu portant espectacles, contes teatralitzats i titelles a escoles, biblioteques, teatres, escoles bressol, centres cívics, festes majors, fires, etc. Hem fet sessions a les biblioteques públiques de Girona, Fornells de la Selva, Figueres, la Seu d’Urgell, Viella, el Vendrell, Platja d’Aro, Campdevànol, Vidreres, Cassà de la Selva, Llagostera, el Port de la Selva, Pals, Balaguer, Andorra la Vella, etc.