Notícies

Generalitat i diputacions acorden coordinar les administracions al servei dels municipis

Foto : Foto: ACN

Coordinar les administracions al servei dels municipis. Aquest és l'acord al qual van arribar la Generalitat i les quatre diputacions catalanes en una reunió, el passat dimarts, que va comptar amb la participació de la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega; el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. També varen assistir a la reunió el director general d’Administració Local, Joan Cañada, i la secretària general de Governació i Relacions Institucionals, Maria Àngels Barbarà.

Joana Ortega va explicar que aquest treball conjunt s’emmarca en la nova època, en què les administracions no actuaran “com a contrapoder”, sinó “per donar millors serveis als municipis”. L’objectiu, va destacar, és “prioritzar projectes de país de forma coordinada” i de manera “eficaç i eficient”.

Els acords als quals es va arribar són:

  1. Necessitat de coordinar les administracions catalanes al servei dels municipis:
    • Coordinar els programes d’inversions locals de manera que els ajuntaments en puguin treure el màxim profit, dissenyant programes compatibles i complementaris, i fent coincidir els calendaris d’execució.
    • Crear una comissió de programes de formació dirigits al món local, amb representants de les diputacions, les entitats municipalistes i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
    • Millorar l’ús de les noves tecnologies, aprofitant inversions per assolir economies d’escala.
  2. Necessitat de coordinar les administracions catalanes al servei dels municipis en situació de dificultat financera:
    • Oferir serveis complementaris, com ara la realització de plans de viabilitat economicofinancera per part de les diputacions i programes d’ajudes d’estudis per a l’estalvi per part del Departament de Governació i Relacions Institucionals.
    • Crear una comissió de seguiment dels municipis amb problemes financers formada pel Departament de Governació i Relacions Institucionals, el Departament d’Economia i Coneixement i les diputacions catalanes.
  3. Incorporar les quatre diputacions al Consell General de l’Administració Oberta de Catalunya.
  4. Mantenir reunions periòdiques de coordinació entre el Departament de Governació i Relacions Institucionals i les quatre diputacions catalanes.